начало
за нас
програма
автор на месеца
автори на галерията
регистрация за новини
продажбa
контакти
услуги


 
30 май 2020 събота - Кейти Уудроф- "Поетична форма-ГАЗЕЛИ" -до 5 октомври 2010
Търсене

 

ПОЕТИЧНА ФОРМА: ГАЗЕЛИ

Газел  е стихотворна форма, основана върху строфи, състоящи се от четири стиха с повтарящ се рефрен. Този поетичен вид позволява с лекота да бъдат изразявани всички чувства, които съпътстват любовта, страданието и простите радости на език, близък до разговорния.

Тасманийската художничка Кейти Уудроф представя

серия от диптихи акрил върху хартия,

вдъхновени от поезията на древните персийски поети Руми и Хафез.

Няколко нейни пътувания в Испания, Гранада, двореца Алхамбра

катализират създаването на живописните цикли „Вода и живот” и „Los Cantaros”,

които преди да бъдат показани в София са излагани в Сидни,

Австралия и в Хобарт, Тасмания,

а също така са печелили престижни международни награди.

Предстои да бъдат показани в Краков, във Виена и в Германия.

Кейти Уудроф е завършила Тасманийската академия за изкуства в Хобарт и Лончестон.

В момента е директор на Центъра за визуални изкуства и галерията в Поимена .

Кейти Уудроф, 2009

Цикъл "Вода и живот" >>>

 

Всички платна от тази изложба са диптихи, основани на поетичната форма газел. Те са свързани посредством концепцията и съдържанието си, но могат да бъдат интерпретирани и като самостоятелни произведения.

Газелите възникват в Арабия през седми век и добиват известност през тринадесети и четиринадесети век чрез творчеството на персийските поети Руми и Хафез. Този вид стихотворна форма се състои от между пет и петнадесет куплета, които са структурно и тематично свързани, но всеки един може да бъде четен и като самостоятелна поема. 

Универсалните елементи земя, вода, огън и въздух са широко използвани в стихотворенията на Руми и са включени в алегоричната творба “Плачът на славея”.

 

Плачът на славея се понесе над поляната,

Както твоя лик- букет от рози в огледалото.

 

Началното вдъхновение за творбите се появи през април 2008г., когато бях поканена да осъществя творчески престой във Фондация Валпарайсо, в близост до разположеното на върха на един хълм мавърско село Мохакар в южната част на Испания. Посещението на близкия дворец Алхамбра в Гранада през 2006 г. беше силно преживяване и доведе след себе си две големи  изложби в родната ми Австралия по-късно същата година. Усещането да бъда истински потопена в историята и атмосферата на това мавърско село запали отново страстта ми към културата и това стана ясно с развитието на работата ми по време на четириседмичния ми престой.

Всеки ден, докато вървях към ателието си, една редица от керамични стомни, използвани от жените на Мохакар, беше постоянно напомняне за тяхното присъствие и в крайна  сметка ми даде отправната точка, която търсех за творбите си.

Водата, носена в тези стомни от чешмата в селото, присъства в "Лос Кантарос 6", където тя поддържа развитието на издръжливите семена на културата отдолу. "Огледало от спомени" също е препратка към тази самобитна култура, вплетена в традицията на плетенето на дантела.

Всички творби комбинират различни похвати за отпечатване върху хартия чрез ръчно оцветен акрил на водна основа, покрит с окиси и ленено масло.

                                                  Кейти Уудроф

 

автор
   
жанр
  
цена
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non