начало
за нас
програма
автор на месеца
автори на галерията
регистрация за новини
продажбa
контакти
услуги


 
30 май 2020 събота - Марго Де Месие- "Була Мехмедица"-енкаустика-до 24 април 2007
Търсене

 

Марго де Месие е  родена през 1975 г. в Париж. Художественото си образование получава в университета на Мидълтаун,САЩ. Следват години на специализации във Вашингтон, Италия (реставрация и консервация) , България (дърворезба в Националната художествена академия в София)
и  над 15 самостоятелни изложби в Ню Йорк, Вашингтон, Мидълтаун, Мериленд.
 
Настоящата изложба е образът на България, през погледа на една американка, влюбена в страната ни.
През 2004 г., изучавайки изкуството на дърворезбата в академията и пътувайки из България, тя попада на старинен текст на народна песен
от Видинско.
Тази песен става основата, върху която е изграден цикълът
от осем оригинални произведения в техниката на енкаустиката
(восъчна техника).
Енкаустиката е техника на рисуване с восъчни бои върху стена или дърво и е била широко ползвана от египтяните. Нагрявал се или восъкът, или плоскостта. Първите енкаустики върху дърво започнали да се правят в оазиса Ел Фаюм (около II век), където покойниците били изографисвани върху дъска. Това е много трайна техника, римските рисунки от Помпей и Херкулан от I век са оцелели до днес. Някои от най-ранните икони, от IV век, са правени с восък. По нашите земи, в района на гр. Мъглиж, Казанлъшко през 1965 г. е разкрита тракийска могила (ранноелинистична епоха). Самата гробница датира от III в. пр.н.е. и в стенописите е използвана и eнкаустика в комбинация със сухо фреско.

други произведения на Марго де Месие >>>

 

автор
   
жанр
  
цена
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non