Съвременно българско изкуство- живопис, акварели, скулптура
ТЪРСЕНЕ

 

 

Васил Вълев 

Отричано, поругавано или издирвано от колекционери, стойността на изкуството на България от времето на социализма е все още тема за дискусии. Но както всяко изкуство и то е просто един отпечатък, паметник на епохата и гледната точка към него продължава да е в неравновесно състояние...

Таланта е неподвластен на конюнктурните колебания. Седeмдесетте и осемдесетте години на миналия век отбелязват един истински разцвет в българското изкуство- настъпва известна свобода и разчупване на статуквото.

В настоящата експозиция имаме възможността да видим поредица от тъкмо такива образци на живописта на Проф. Васил Вълев.

Той е роден през 1934 година в с. Сигмен, Карнобатско. Завършва Художествената академия при Проф. Георги Богданов през 1959 г. Трудовите си  години започва като учител по рисуване, след това уредник в градската галерия на Търговище до като стига до професор в Академията, по късно и в НБУ.

Ето какво пише за него поета Йордан Янков:

„ Изкуството на Васил Вълев е истинска притча за реализма- за неговата неповяхваща актуалност, за неговата неизчерпаема многоликост.

Наричат го лиричен художник. Истината за Васил Вълев е друга- той е изцяло в драмата. Особено в творбите, които стоят в основата на живописта му- композициите с човешки фигури. Това са хора, стъпващи върху гола земя и изцяло обречени на нея- във всеки миг, уловен от автора, във всяко състояние. Но драмата не извира само от израженията на лицата. Тя е в колорита- приглушен, потъмнен, за да стигне до тътнещите дълбини на чувството. Драматизмът е в основата и в сърцевината на пейзажите на Вълев- в енергияната нагънатост на планинските силуети, в резките стръмнини, в гърчовете на клоните на дърветата...

Васил Вълев създава работите си на цикли. Вдъхновението прекрачва границите на отделната творба и нахълтва в следващата...Тази творческа природа е далеч от всяка универсалност- като всяка истинска творческа природа”

 

Някои от акварелите в експозицията >>>

Публикация на Мери Цветкова от  monitor.bg >>>>

 

   
  
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non