Васил ВЪЛЕВ- акварели и живопис от 80-те години- до 31 март 2012
ТЪРСЕНЕ

 

Живопис и рисунки от 80-те години

Проф. Васил ВЪЛЕВ

... Родил съм се на село, където са минали детските ми и юношески години. Голяма част от сюжетите ми са свързани със селото: селски дворове с крави и козички, селски покрайнини, селския непосилен труд.  Даже пейзажите от София- доколкото ги има- са от крайните квартали, а не от шумния градски център. Персонажите в картините ми са трудови хора, често възрастни, изстрадали живота си.

Рисувал съм спонтанно, така както съм чувствал живота в момента. Избирал съм сюжетите някак подсъзнателно; може би перипетиите, през които е преминал животът ми, са допринесли да се изгради у мен такава чувствителност, която определя емоционалната характеристика на творчеството ми.

Днес, когато разглеждам отново живописта и рисунките си, бих желал зрителят да бъде убеден, както аз самия, в искреността им. Това би ми донесло морално удовлетворение.

                                                          Васил Вълев,

6 февруари 2012, София

Отричано, поругавано или издирвано като екзотично от колекционери, стойността на изкуството на България от времето на социализма е все още тема за дискусии и гледната точка към него продължава да е в неравновесно състояние. У някои то предизвиква комплекси.

Но както всяко изкуство и то е отпечатък, свидетелство за естетиката и  идеалите на епохата. А заедно с това, то е поредния културен слой, върху който полагаме следващите...

Таланта е неподвластен на конюнктурните колебания. Седeмдесетте и осемдесетте години на миналия век отбелязват един истински разцвет в младото българско изкуство- настъпва известна свобода и разчупване на статуквото.

В настоящата експозиция имаме възможността да видим поредица от тъкмо такива образци на живописта от Проф. Васил Вълев.

Той е роден през 1934 година в с. Сигмен, Карнобатско. Завършва Художествената академия при Проф. Георги Богданов през 1959 г. Трудовите си  години започва като учител по рисуване, след това уредник в градската галерия на Търговище до като стига до професор в Академията, по късно и в НБУ.

.


 

   
  
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non