Мария РАЙЧЕВА- живопис- до 15 май 2012
ТЪРСЕНЕ

 

ИМПРЕСИЯ: ПАРИЖ

Да нарисуваш Париж това е толкова рисковано, колкото , примерно, да рисуваш слънчогледи или балерини- сравненията с Ван Гог и Дега са унищожителни, старта е безспорно висок и до финала достигат малцина.

И все пак, едва ли има художник пребивавал в този град и не изобразил  усещанията си за него, отношението си към атмосферата, към мита и мечтата, наречена Париж.

В този сюжет техническите умения на художника само биха подвели зрителя. Защото повечето от нас имат своя си образ за града-символ, отношение към историята и архитектурата му. Необходима е много любов и много душа за да бъде нарисуван преоткрития от художника град. Париж, такъв, какъвто никога не е виждан, никога не е съществувал в представите ни и все пак Париж, който може да бъде обичан. А през погледа Мария Райчева той е такъв и усещането за подарен миг е благодатно.

Мария Райчева е родена 1977 г. в София. Завършва художествената академия в класа на Светлин Русев. Повече от десет години присъствието и в галериите на София и страната е впечатляващо. Участвала е и в много международни проекти  във Франция, Турция, Австрия. Миналата година тя спечели престижната награда на СБХ „Cite des Arts” в Париж, която стана повод за последната изложба на художничката.

Тук бихте могли да разгледате цикъла "ИМПРЕСИЯ - ПАРИЖ" >>>

Notre Dame de Paris- маслени бои, платно, 2012

 

 

   
  
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non