ИЗБРАНО - живопис и скулптура- до 24 септември2012
ТЪРСЕНЕ

 

Нина РУСЕВА
Греди АССА 

Тони ТОДОРОВ
Спартак ДЕРМЕНДЖИЕВ

Подреждането на експозиция е моето време за импровизации и открития. И тъй като скуката е угнетителна, а неочакваното освежава духа, потърсих предизвикателства.

Срещата ми с Нина РУСЕВА е откритието, което пожелах да споделя. Открих за себе си онази мощна, темпераментна, наситена с енергия живопис, която е самото потвърждение на етимологията на думата Живопис. Видях  изкуство, предизвикващо  радост, задъхващо от вълнение и предчувствие за драма. Усещането е, че платната са нарисувани с няколко яростни замахвания на четката. Дори и покоят в картините е само мигът преди голямото събитие. По някакъв начин Нина беше събрала, забъркала и хвърлила върху платното детството, аристократизма и съхранената тайна само за да гледа реакциите ни.

Сега си спомних, че вече бях гледала  Нина Русева  в „Райко Алексиев”. Там не излага кой да е, а когато това е и млад човек е още по- интригуващо... Припомних си още, че тя беше и сред 11-те художника, представили България пред Европейския парламент в Брюксел. Добавям, че е и трето поколение в рода на художници и скулптори.

Платната от цикъла "Куба"  на Греди АССА са  досега ни с голямото изкуство. В тях е онова неуловимо, което превръща нарисуваното в произведение на изкуството, доставя радост и превръща обичайното в изключително.

Подбраните картини на Тони ТОДОРОВ са неземни пейзажи на земните красоти. Рисувани са в последните 3-4 години, по маниера и технологията на старите италиански майстори и ни отвеждат назад към времената на сюрреализма и романтизма.

Реших да ви покажа и „Венера” на Спартак ДЕРМЕНДЖИЕВ, която по незнайни за мен причини отпадна от изложбата му миналата зима в друга галерия. Тъй като имах възможност предварително да разгледам произведенията за наречената по-късно „скандална” експозиция, смятах, че центъра и е именно в тази скулптура. Приемах, че тя „оправдава” крайността и бруталността на останалите експонати и дава ключ към  финалната идея на автора за грешната човешка природа.

                                                                        Вихра Пешева


 

   
  
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non