Нина РУСЕВА- БРЕГОВЕ-живопис- до 18 март 2014
ТЪРСЕНЕ

 

БРЕГОВЕ
живопис на
Нина РУСЕВА

Картините, които съм рисувала са вдъхновени от БРЕГОВЕТЕ, както в буквален така и в преносен смисъл.

Ние всички живеем на един БРЯГ и всеки човек има нужда от БРЯГ. Някъде, където да стъпи на земя и да се чувства стабилен. Наричам всичко, което ни заобикаля БРЯГ- път, езеро, планина, храм, къща – това за мен е един голям бряг.

                                            Нина РУСЕВА


Брегове 1- 60/80 см.,маслени бои на платно, 2014.


Екзотични брегове- 80/60 см., маслени бои, платно, 2014.

Срещата ми преди две години с Нина РУСЕВА е личното ми откритието, което пожелах да споделя с всеки, способен да изпита вълнение от изкуството.

Открих за себе си онази мощна, темпераментна, наситена с енергия живопис, която е самото потвърждение на етимологията на думата Живопис. Видях  изкуство, предизвикващо  радост, задъхващо от вълнение и предчувствие за драма. Усещането е, че платната са нарисувани с няколко яростни замахвания на четката. Дори и покоят в картините е само мигът преди голямото събитие. По някакъв начин Нина беше събрала, забъркала и хвърлила върху платното детството, аристократизма и съхранената тайна само за да гледа реакциите ни.

Сега си спомних, че вече бях гледала  Нина Русева  в „Райко Алексиев”. Там не излага кой да е, а когато това е и млад човек е още по- интригуващо... Припомних си още, че тя беше и сред 11-те художника, представили България пред Европейския парламент в Брюксел. Добавям, че е и трето поколение в рода на художници и скулптори.

За новата си изложба, наречена „БРЕГОВЕ” в галерия АСТРИ, Нина Русева казва:

„…Картините, които съм рисувала са вдъхновени от бреговете, както в буквален така и в преносен смисъл.

Ние всички живеем на един бряг и всеки човек има нужда от бряг. Някъде, където да стъпи на земя и да се чувства стабилен. Наричам всичко, което ни заобикаля Бряг- път, езеро, планина, храм, къща – това за мен е един голям бряг.”

Атавистичното и модерното се преплитат в платната по особен начин и дават субстанцията на една оригинална, емоционална, категорично запомняща се и действена живопис. Хармонията от чисти цветове (сини, жълти, червени) и пространства с изтичащи и изчезващи тонове е овеществения израз на силната и оригинална личност на художничката.

За тези, които познават досегашното творчество на Нина Русева ще кажа, че ги очаква изненада; до сега сме я виждали с колосални по своите размери платна. Този път форматите са между среден и миниатюра !

 

   
  
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non