начало
за нас
програма
автор на месеца
автори на галерията
регистрация за новини
продажбa
контакти
услуги


 
26 март 2023 неделя - АСТРИ- УФИЦИ- АСТРИ- живопис и скулптура- до 13 май 2014
Търсене

 

AСТРИ- УФИЦИ- АСТРИ
 
репродукции на автопортретите в колекцията на галерия Уфици
и оригинални произведения на
:

Вежди РАШИДОВ
Емил СТОЙЧЕВ
Захари КАМЕНОВ
Крум ДАМЯНОВ
Любен ГЕНОВ
Николай ЯНАКИЕВ
Светлин РУСЕВ

Флоренция, 1559 година.

Първият Велик Херцог на Тоскана Козимо I Медичи призовава архитекта  и художника Джорджо Вазари, ученик на Микеланджело, да построи достолепна сграда. Там ще се помещават офисите (uffizi)  на Флорентинската държавна администрация, а мястото е избрано така, че да е близо до двореца на Медичите Пити. Тогава Вазари прави и тайния коридор, преминаващ над река Арно през моста Понте Векио, който свързва Уфици с двореца Пити; същият този коридор след време ще се превърне в галерия, съхраняваща автопортретите на велики за всички времена художници.

Наследникът на Козимо I - Франческо I Медичи, през 1581 година преустройва най- горния етаж на Уфици в галерия и я отваря за посетители.През идните векове колекциите ще стават все по-обширни и ще се обогатяват от почти всеки член на династията Медичи  чак до изчезването им през 18 век.

През 1769 галерията е напълно реорганизирана, колекциите разделени по тип и отворени за обществен достъп като тяхното обогатяване продължава през вековете. Тук са стотици шедьоври на Леонардо да Винчи, Тициан, Караваджо Тайният коридор над Арно, Коридорът Вазари, се превръща в мястото, където ще се излагат автопортретите на великите художници: Филипо Липи, Джото, Ботичели, Джорджоне, Рафаел, Рубенс, Веласкес, Ван Дайк, Рембранд, Дьолакроа, Лоренцо Липи

През есента на 2013 година приключи реконструкцията на последния участък на Коридора Вазари, частично разрушен при атентат през 90-те години на 20-ти век. Колекцията на най-дългата в света галерия е обогатена с нови произведенията на велики художници, изобразяващи себе си. От 1899 до 2013 - това е целият Двадесети век с всичките му художествени, технически, идейни провокации! Тук са лицата на Джон Сарджънт, Леон Бона, Марк Шагал, Микеланджело Пистолето, Бил Виола, Антони Тапиес, Хироши Сугимото, Виктор Вазарели, Йозеф Бойс, Роберт Раушенберг

Тук са лицата и на седмина българи, наши съвременници: Емил Стойчев, Вежди Рашидов, Захари Каменов, Крум Дамянов, Любен Генов, Николай Янакиев и Светлин Русев.

Организирането на настоящата изложба в галерия АСТРИ с участието на българските художници беше предизвикано от желанието ми да заговорим за един красив и достоен факт от днешния ден на България: произведения на наши български художници стоят в редицата на значимото световно културно наследство! Експозицията в АСТРИ включва както оригинални картини и скулптури на седмината българи, така и документална част, съдържаща репродукции на автопортретите им, притежание на галерия УФИЦИ.

За щастие, още много са талантливите творци в страната ни и само нашата способност да ценим и осъзнаваме силата на сътвореното от тях е още един фактор за самочувствието ни на принадлежни към една достойна България.

София, АСТРИ, 2014 година.

                                                                                       Вихра Пешева

Някои от оригиналните произведения, включени в изложбата на галерията ни:

"Портрет на Емил Стойчев"- Николай Янакиев, м.б.на платно,100/130 см.

"Между светлината и мрака"- автопортрет на Св. Русев, м.б.на платно,100/100 см

"Kучета ІІ "- Емил Стойчев, м. б. на платно, 60/70 см

"УФИЦИ- АСТРИ"- Захари Каменов, м.б.,платно, 73/92см, 2014г.


Тук може да прочетете публикацията на сайта за култура

по повод изложбата.

Репортаж на БНТ1 за изложбата                    

 

автор
   
жанр
  
цена
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non