Иван КЪНЕВ- ЗИМА - живопис- до 27 януари 2016
ТЪРСЕНЕ

 

Иван КЪНЕВ

ЗИМА
самостоятелна изложба
акварели и маслена живопис
11- 27 февруари 2016Гледайки картините на Иван Кънев и припомняйки си факти от живота му в съзнанието ми изплува неизменно една дума- съхраненост.
Картините му излъчват удивителна съхраненост ;  в тях снегът току-що е спрял да вали и  още никой не е оставил следите си в него;  слънцето е пробило облаците и току е огряло зелените улици, окъпаните от дъжда  къщи; някой тъкмо е притворил пътната порта и  автомобилът е отминал по пътя.  Въпреки че в картините му няма изобразени хора, човешкото  присъствие се долавя навсякъде без да нарушава хармонията на природата, градската среда или на малкото провинциално селище.
Съхраненост излъчва и самият художник. Скромността, деликатността и финесът му са респектиращи. Въпреки силните си обществени позиции през 70-те, 80-те и 90-те години той не се е отклонил от принципите си в служба на човека.
Общественият живот на Иван Кънев  е имал за мисия съхранението на изкуството от и за другите. В Сливен, през 1963, поставя началото на музейната колекция, в София е уредник в Националната художествена галерия, а по- късно, от 1985 до 1993 г. е директор на Софийска градска художествена галерия(СГХГ).
Иван Кънев е роден на 29 март 1935 година в Нова Загора.
През 1963 г. завършва „Приложна графика“ в Художествената академия в класа на Проф. Александър Поплилов.
Започва да излага свои произведения през 1966 г., а първата му самостоятелна изложба е в София през 1973.
В новата си изложба „Зима“ Иван Кънев показва около двадесет произведения в маслена и акварелна техника. Картините датират от 1960 год. до 2015, включително. Ще бъде показан и един автопортрет, завършен тази година.
Зимните сюжети в картините са колкото  директна интерпретация на сезона ,  толкова и отражение на настроенията  и психологическите състояния на художника. И това в никакъв случай не са само минорни настроения; в платната на Иван Кънев деликатно е уловена и предадена преходността на момента и вечността на природата и съграденото от човека.

                                                                                Вихра Пешева


 

   
  
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non