начало
за нас
програма
автор на месеца
автори на галерията
регистрация за новини
продажбa
контакти
услуги


 
26 март 2023 неделя - Месрур Сабит- до 27 май 2017
Търсене

 

Месрур САБИТ
живопис
10-27 май 2017


"Пейзаж 6"- маслени бои на платно, 65/65


 

 

Месрур Сабит е роден 1977 година в Исперих.

През 2005 завършва  Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис”. Първата самостоятелна изложба художника е през 1996 година в родния му град. Следват две изложби в Истанбул, a по-късно и в Бургас.

 

За първи път самостоятелна изложба на Месрур Сабит пред софийската публика е  в галерия АСТРИ  през 2011г.- изложбата „Лирични откъси“.

До тогава той е познат от  участията си в годишната изложба за живопис на галерия АСТРИ „Формат 30/30”.

 

Когато говорим за младите в съвременната живопис, често сме склонни да свързваме творчеството им с по- модерните и авангардни течения в изкуството, с импресионизма, постимпресионизма, но не и с романтизма.

Или поне не с онзи добре забравен, стар романтизъм, характерен за европейското изкуство на 18 и 19 век. Изложбата „Лирични откъси“ се превръща е своеобразна кулминация, а донякъде и финал, на романтичните настроения на Месрур, тогава съживени с чисто младежкото и искрено възприятие на художника. Израснал и останал да живее и твори в близост с природата, с малкия град, платната му не са повърхностна регистрация на средата. Те са преживяване, преляло в лична творческа и житейска философия.

 

В по-късните си изложби от 2014 и 2015, отново в галерия АСТРИ, Месрур задълбочава търсенията си в колоритно и стилово отношение. Импресионистичните нагласи като че ли започват да доминират. Но не само; реалистично, на моменти, детайлно, изобразената натура удивително започва да звучи почти абстрактно благодарение на смелите колоритни експерименти на Месрур.

 

Тази изложба, чийто каталог държите в ръцете си, включва 24 платна, работени през последната година. Техниката е маслени бои на платно във формати 60/70, 70/60, 65/65. Двете по-големи платна 70/80 и 80/70 до момента на издаване на каталога бяха в процес на работа и не са включени в него. Търсената и добре намерена мяра в сюжет и колорит, натурата видяна в контражур, майсторски овладяната класическа техника на живописване, дълбоката и чувствителна натура на художника, прави неговото изкуството оригинално, с характер, разпознаваемо и, несъмнено, вълнуващо.

 

Очевидно, 2017 година е специална в личен и творчески план за художника. Изложбата идва малко преди 40-годишнината му и след почти две години отсъствие от софийската сцена.

Но изложбата идва мощна, обмислена, преживяна и зряла, изпълнена с особената вътрешна светлина, излъчваща се от платната на Месрур. Тя е не просто поредната изложба в биографията на художника.  Тя е мярка за модерност в класиката.

 

Вихра Пешева

 

автор
   
жанр
  
цена
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non