Йордан ТОДОРОВ - живопис - до 30 март 2019
ТЪРСЕНЕ

 

поради технически проблем, моля следете датировката на изложбите според в текста по-долу!

работим по отстраняване на проблема, но  дотогава, моля за извинение!/ Вихра

Йордан ТОДОРОВ

П Р Е Х О Д

живопис

12 - 30 март 2019

Вернисаж: 12 март, вторник, 18.00 - 20.00

Yordan TODOROV
TRANSITION
painting
12 - 30 March 2019
Vernissage: Tuesday
, 12 March, 18.00 - 20.00


Последните години на Миналия век и няколко години от първото десетилетие на Новия, бяха наситени с изгряващи, вдъхновени до екзалтация млади таланти. Търсеха и вярваха в нова естетика, нови начини за привличане вниманието на публиката. Създаваха артистична атмосфера, рушейки старите граници. Новата свобода и възможност за себеизява бяха омайващи. Изгряваха и залязваха. Темата е значима и изисква освободеност от страна на изкуствоведите за цялостен  коментар.  Моят поглед е на галерист и ценител.

В същите тези години на артистичната сцена се появи и Йордан Тодоров.  Устойчив на временните ветрове, без излишни излияния, стремящ се към техническото майсторство на живописване на старите италианци, той отвоюва всеки етап в творчеството си. Премина от младостта в зрелостта без компромис, като направи всяка следваща  изложба, следващ свой връх.

 „Хронология на автопортрета“ се нарича самостоятелната му изложба от 2010. Интуитивно или съзнателно, предходните на тази и по-късните му  изложби, общо около 7 , с изключение на една, нямат имена. Вероятно защото всяка една от тях е поредното звено в хронологията на изграждането на човека  и художника. Изложбите му биха могли да носят едно и също заглавие с добавен пореден номер.  Предаността и последователността в работата му и, разбира се, талантът на художник, дадоха своите заслужени плодове.

Началото е крайно болезнено, брутално и отблъскващо. Картините на художника са материализираният гняв, болка от самотата, пороците и човешкото падение. Светлината в картините идва от мъждукаща свещ или далечна, процеждаща се в сумрака отразена светлина. Атрибутите на жертвоприношение изпълват платната. С годините настръхналата черна птица, алегория на личността, започна да се оставя да бъде докосвана. Душата получава изцеление, а разумът -  свобода.

Появява де светлината на деня. Виждаме се сюжети с граничещи си интериор, осветен с изкуствена светлина и безкрайни, огрени от луна или слънце пространства. Посредник между тях често е жената или познанието. Символите са колкото разпознаваеми, толкова и небанализирани.

Новата изложба на Йордан Тодоров идва след около четири години работа над нея и се нарича Преход. Съвсем естествено в нея присъстват платна  от периода на затворените пространства с тлеещата светлина от свещта. Но преходът е извършен вече. В поредица от няколко картини, голям формат, слънчевата светлина облива  пейзажа.  Птицата, изпълнена с любопитство и нов живот, се носи над безкрайността, токова свободна, колкото може да е в този свят.

Ето какво казва самият художник за тази своя изложба:

В експозицията "Преход" присъстват два типа платна. Мрачни, слабо осветени интериори и липса на естествено осветление. И втори тип - в които пейзажът е основно изразно средство и пространството е изявено. В този смисъл, преходът е отвътре-навън, от потискаща среда към открити хоризонти. Тъй като експозицията бе подготвяна дълго време, тя обхваща два периода от творчеството ми. Приключването на едно настроение и началото на друго. Птицата лайтмотив символизира това излизане от тъмното към светлото, от затвореното пространство към простора. Като алегория на личността, тя все още влачи своите вериги, веригите които тук и сега не можем да отхвърлим.”

Йордан ТОДОРОВ е роден е 1975 година във Варна.

Образование:

1988- 1994- СХУПИ- Троян, специалност "Керамика";

1994- 1999- НХА "Николай Павлович", специалност "Керамика“;

Изложби:

1996- ОХИ- Галерия "Шипка 6", София;

2003- самостоятелна изложба, София;

2004- съвместна изложба с Т. Тодоров, галерия Астри, София;

2006- Български Култутен център- Унгария;

2010- “Хронология на автопортрета“- галерия Астри, София

2012-  Самостоятелна изложба – галерия Астри, София

2015- Самостоятелна изложба „За жените, изгрева и луната“ –

           галерия Астри и галерия Възраждане, Пловдив

2003-2018- Годишни изложби "Формат 30/30", галерия "Астри", София.


 

   
  
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non