Захари Каменов- "Каракачани"- до 28 март 2009
ТЪРСЕНЕ

 

 

..... В моята изложба колоната е знак за идентичност на етническата група каракачани. Техния текстил е наситен с орнаментални символи, като букви от една абстрактна азбука с много дълбоко и сложно значение, закодирали цялата  традиция....

                                                     Захари Каменов

                                                                                                   

"Ритуал 4"- 20/25 см.,м.б./ платно, 2009

Новата изложба на Захари Каменов „Каракачани” идва да утвърди за сетен път факта, че истински търсещият художник, независимо от субективните фактори, винаги успява да намери новата, различна и уникална форма да представи вечните теми в изкуството. В частност: дълбоко впечатлен от силата, виталността и отношението към красивото на каракачанския етнос, Захари Каменов от години работи и развива в различни художествени техники темата за непреходното.

В настоящата му изложба подхода е на събиране на малкото в голямото: относитетелно големите живописни платна са съставени от отделни по- малки, документалните артефакти са наслагвани акварелни и фотографски техники, инсталацията „Колони”  е от съшити отделни парчета автентичен каракачански текстил. Впрочем, тази инсталация не се показва за първи път. Излагана е в Амстердам, София, Токио и Страсбург през 2001 година, но темата вълнува художника и намира основания за нови интерпретации.

Благодарим за любезното съдействие на фотографката Ани Петрова!

  повече>>>

 

 
 
   

 

   
  
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non